Fındık,buğday,mısır vb. zirai bir ürünü fiyatı artıncaya kadar tüccara emanete! bırakmanın hükmü nedir?

0

Fındık,buğday,mısır vb. zirai bir ürünü fiyatı artıncaya kadar tüccara emanete! bırakmanın hükmü nedir?

“Fiyatı artıncaya kadar zirai ürünü tüccara emanete bırakma” ifadesinde kapalılık olmakla birlikte doğru ! bilinen yanlışlar vardır.
Her ne kadar halk dilinde fındığın emanete verildiği söylensede gerçekte İslam fıkhına göre emanet hükümlerini taşımamaktadır.
Zirai ürün tüccara emanet edilirse, tüccar bu ürünü yalnızca deposunda muhafaza eder, onu harcayamaz, alıp satamaz.
Fiyatlar yükselince ürünün sahibi bu malı ya bizzat veya tüccara vekalet vererek satar. Tüccar kendine alacaksa “akdin iki tarafını temsil ihtilafından kurtulmak için” ürün sahibi ile alım akdi yapar. Bu arada, satım akdinden önceye ait emanet edilen ürünü koruma masrafını ve bunun için sarf edilen emeğin ücretini de alabilir.
Sonuç olarak;
Mal karşılığında alınan paranın miktarını belirlemek ve parayı peşinen almak caiz olandır.
Ürünü açıktan tüccara vermek fasid(geçersiz) akittir ve caiz değildir.

Uhrevi Not: Hanefi mezhebinde şöyle bir kural vardır. Fasit akit eşittir FAİZDİR .
Bu kimse ne kadar ben faiz yemiyorum desede böyle bir alışveriş sonucunda faiz ile iştigal etmiş olur ve neticede günaha girmiş olacaktır.Bunun neticesi olarak haramla beslenmiş olacak.Haramla beslenen mideden beslenen göz elbette harama bakmaktan zevk alacak.Haramla beslenen lisan yalan konuşmaktan zevk alacak.Haramla beslenen kulak haram dinlemekten zevk alacaktır.Dolayısıyla dua yaptık dualarımız niye kabul edilmiyor sualinin cevabını vermiş oluyoruz.Haram ile beslenen bir vücudun duası nasıl kabul olsun.

Etiketler:

Yorumlar (Yorum Yazmak İçin Üye Olunuz)